Barcelona, ciutat de l’ecoedició

#espaieditorial L’enèsima Cimera del Canvi Climàtic (Paris, 2015) ha coincidit amb la publicació al blog ‘Llibres de Contraban’ del text Llibres per ser reals (Elcritic.cat, 04-12-2015), on l’editor d’Icaria Joan Carbonell ens il·lustrava i ens recordava que “Anem cada cop més ràpid i el llibre demana calma i concentració”. És totalment cert, el llibre demana i aporta calma, i a més, des del prisma de la consciència ecològica, un llibre es fabrica utilitzant recursos naturals, i permet “custodiar” carboni durant anys.

Podríem recuperar la vella consigna de: “I jo, què puc fer?”. A vegades tenim la sensació de que la política governamental va a remolc d’una realitat que, lluny de les presons burocràtiques, avança, i força. A Catalunya, els projectes editorials podem practicar l’ecoedició, que no és res més que una forma innovadora de gestionar la producció de llibres i revistes en paper en base a la voluntat i pràctica de calcular l’impacte ambiental d’una publicació, minimitzar-lo, i comunicar-lo.

L’ecoedició al nostre país ens ha deixat propostes excel·lents com la del projecte Greening books, premiat per la Unió Europea com el millor projecte LIFE+ del trienni 2010-2013. Convé saber-ho, convé aprofitar-ho, doncs la sobirania ecològica fonamenta, i també possibilitat, la sobirania política.

El passat divendres coneixíem la bona notícia de que Barcelona era nomenada Ciutat de la Literatura per part de la UNESCO. En la celebració, l’alcaldessa va parlar del llibre sabent de què parlava. Al capítol d’El convidat que li va dedicar l’Albert OM a TV3, les seves germanes ho recorden “tenia el cuarto super endreçat, tenia dos milions de llibres…”, i això es nota.

Si el nomenament de Ciutat de la Literatura omplirà (encara més) els indrets de la ciutats d’escriptores i escriptors, cal recordar que van ser precisament dos escriptors, Isabell Allende i Jose Saramago, els qui van impulsar, juntament amb Greenpeace, la campanya ‘Llibres amics dels boscos’, obligant a les editorials a utilitzar paper certificat FSC en els seus llibres. Ara, la gran majoria del parc gràfic català ja ofereix aquest tipus de paper.

Que l’any 2016 sigui doncs, també, l’any que Barcelona i el sector editorial apostem definitivament per l’ecoedició.