[EDITORIALS] PISCINA. UN PETIT OCEÀ

“Els llibres són màgics!”

B7jDbEfCMAMYhx2

Ens ha visitat Joan Rioné, de l’editorial Piscina. Un Petit Oceà. Hem estat xerrant sobre contes, tot descobrint el què, el com i el perquè d’aquestes preciositats que publiquen, i hem indagat en els misteris de l’animació lectora i els espectacles de contacontes.

“Tots els nostres contes, en certa manera, són de creació col·lectiva, perquè parteixen d’espectacles teatrals, que són necessàriament col·lectius. Potser pel mateix motiu es basen en històries o anècdotes reals”.

És el cas de Formigues a la cuina, la joia de la corona de l’editorial, que té a veure amb les formigues que habitaven la cuina de l’àvia de l’autor i les discussions amb les nétes.

Rioné no s’acaba d’explicar l’èxit de Formigues a la cuina, seleccionat com un dels millors llibres del 2013 pel Consell Català de LIJ (Literatura Infantil i Juvenil). “És clar que és un conte preciós, però en el fons no és una aposta gaire arriscada. De fet estem pensant en fer-ne una segona part, i està en camí la versió castellana de la mà d‘Edicions Bellaterra. Però tenim contes molt més profunds i complicats”.

B7jFacBIAAEMJhh

En aquest sentit, Carrer del Mar – premi LiberisLiber Xic (a la fira d’editorials independents de Besalú) –  és una proposta molt més arriscada: “és un conte sense protagonistes; una persona passeja pel carrer del mar i va descobrint històries marineres de forma molt poètica, amb una il·lustració i una presentació singulars.”

I si parlem de presentacions singulars hem de fixar-nos en Un mitjó diferent a cada peu / Un peu diferent a cada mitjó, on trobem dues narracions en una (una per cada portada) amb un final que és un encontre i un punt de partida… és un d’aquells contes que té dues i tres lectures, tot jugant amb la dualitat i la contraposició, amb una il·lustració acolorida i suggeridora.

La tasca com a editorial no es limita a publicar llibres sinó que consideren part important acostar el fenomen lector i editorial als infants a través d’activitats d’animació lectora, de contacontes, de peces teatrals… Per això en Joan porta una maleta plena “d’objectes inversemblants, corrents però estranys, que serveixen per trencar els estereotips dels infants i captar la seva atenció. Tot amb l’excusa de poder parlar de la col·lecció de llibres, el més important de la maleta. Des de la confiança que s’ha creat expliquem què són els llibres, com es fan, en llegim fragments… i mirem de transmetre que els llibres són màgics!”

B7jHlXgCYAAkiHc

Us convidem a conèixer l’obra d’aquesta editorial “de proximitat”. A l’Espai hi podeu trobar tots els seus contes, i aviat els tornarem a tenir per aquí perquè ens expliquin noves aventures!