El foc subterrani del moviment obrer als EUA

Fuego subterráneo. Historia del radicalismo de la clase obrera en los Estados Unidos de Sharon Smith és el nou títol de la col·lecció Otras Voces d’Hiru, un relat sobre la història del moviment obrer als Estats Units des de finals del segle XIX a l’actualitat, centrat principalment en el paper de l’esquerra radical. Smith (1956), activista i escriptora socialista nord-americana, repassa en l’obra els períodes històrics –sovint ocultats o minimitzats– en els quals s’ha produït una solidaritat capaç d’unir als i les treballadores en un moviment de classe ampli, “moments rellevants en els quals es va produir la unitat de classe”, necessaris per comprendre com es van superar les divisions aleshores i, com afegeix l’autora, com es poden salvar en el futur.

L’editora, Eva Sastre, recorda que va demanar a Smith, que va enllestir el seu llibre al 2006, si podia escriure un pròleg per a l’edició d’Hiru; en veure el resultat, aquell text es va convertir en un nou i actualitzat capítol, inclòs com a apèndix. Fuego subterráneo és el segon llibre de Smith; el primer va ser Women and Socialism: Essays on Women’s Liberation [Dones i Socialisme. Assaigs sobre l’alliberament de les dones].

Sharon Smith viu a Chicago i és membre de la International Socialist Organization. Escriu periòdicament una columna al Socialist Worker titulada “¿De qué lado estás?”, a més de col·laborar amb publicacions d’esquerres com ara CounterPunch, Dissident Voice o International Socialist Review.