En peu de pau, un recorregut

 

#Itinerari. El 21 de setembre va ser el Dia internacional de la Pau i també el dia escolar de la No Violència i de la pau. Des que l’ONU va declarar el dia el 1981, l’organització convida a totes les nacions i pobles a que compleixin amb una aturada de les hostilitats durant tot aquest dia, empresa imposible d’assolir (i sinó només cal mirar Síria), i també encoratja a que ho celebrin mitjançant l’educació i sensibilització del públic sobre tots els temes relacionats amb la pau. Un segon objectiu que sí que es porta a terme, però que malauradament no s’hauria de limitar a un sol dia, sinó hauria de ser una matèria troncal i curricular de totes les escoles del planeta.

 

Us hem preparat un itinerari per quatre llibres de l’Espai Contrabandos que aborden la pau, una pau definida com a quelcom que va més enllà de l’absència de violència directa.

 

En pie de paz, Federico Mayor Zaragoza (Gedisa, 2008)

Un poemari del professor, polític i funcionari Federico Mayor Zaragoza sobre les conseqüències de la guerra, la pobresa, la injustícia…fruit de la seva trajectòria professional. Un llibre amb poemes crus i pessimistes i d’altres que apel·len a l’esperança.

 

Verdades silenciadas, de Priscilla B. Hayner (Edicions Bellaterra, 2014)

Aquesta anàlisi comparada d’experiències històriques sobre justícia transicional i comissions de la veritat s’endinsa en les dificultats d’aplicar l’anomenat dret a la veritat. A través de pinzellades sobre comissions de llocs tan diferents com l’Argentina, Sierra Leona, Kenia o Canadà, s’aborden els conceptes de “veritat”, “reparació”, “reconciliació”…Com assegura Juan E. Méndez, Relator Especial de Nacions Unides per a la Tortura, el llibre representa “una excel·lent guía per a l’acció d’aquelles societats que decideixen enfrontar llegats històrics d’atrocitats massives amb honestedat i valentia”. Es tracta d’un llibre coeditat amb l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP).

 

Hacer la paz, de Roberto Morozzo della Rocca (Edicions Proteus, 2013)

Què és la Comunitat de Sant’Egidio? Les definicions que s’han atribuït a aquest moviment nascut a Roma són moltes: ONU de Trastevere? Fórmula italiana de resolució de conflictes? Diplomàcia paral·lela? El volum Hacer la paz presenta per primera vegada un repàs de les principals iniciatives de pau de Sant’Egidio: des de Moçambic a Algèria, de Guatemala a Burundi, d’Albània a Kosova, de Libèria a Costa de Marfil, entre d’altres. I ho fa situant el rol de la Comunitat en la seva defensa del diàleg interreligiós com a via de transformació de situacions de conflicte.

 

El lobby de la industria militar española, Pere Ortega (Icaria, 2015)

La indústria militar espanyola, la indústria de guerra, ha deixat un deute públic acumulat de 35.000 milions d’euros, a causa d’adquisicions de programes armamentístics. I això ho paguem la ciutadania a través dels impostos? Sí. L’investigador pacifista i president del Centre Delàs d’Estudis per la Pau descriu en aquest llibre els principals mecanismes del lobby de la indústria militar i les relacions d’aquest amb el Govern espanyol.

 

Fotografia del post: Juanedc