Seguiu Federici en streaming

#espaieditorial Avui divendres 1 d’abril a les 19h l’escriptora, professora i activista del moviment autònom i del feminisme de tradició marxista, Silvia Federici, imparteix una conferència a l’Espai Contrabandos (c/ Junta de Comerç, 20) juntament amb  l’activista Carme Murias. Murias, també activista que ha estat implicada a diferents grups feministes des de mitjan dels anys 70, és membre de la campanya No al TTIP. La xerrada, que presenta l’editora Aida I De Prada, té per títol “La lluita contra el TTIP des del feminisme“, un acte previ a la fira LITERAL 2016, fira d’idees & llibres radicals, i que ha estat possible gràcies a la coordinació amb La Hidra Cooperativa / Fundación de los Comunes i la col·laboració de l’Espai Contrabandos.

Streaming gràcies a Metromuster

Gràcies a Metromuster podrem seguir en directe per streaming la conferència a través del Youtube. El hashtag de l’acte és #FedericiTTIP.

Enllaç per seguir l’streaming.

Tot i que l’acte versarà sobre el TTIP…

El debat previst per avui se centrarà en el marc territorial, polític i econòmic de la Unió Europea i en concret en l’actual imposició del Tractat transatlàntic de comerç i inversions que s’està negociant entre la Unió Europea i els Estats Units. La xerrada entre Federici i Murias clamarà la importància d’encarar aquest debat des d’una perspectiva feminista.

…és imprescindible conèixer Federici

Federici, d’origen italià, va marxar el 1967 als Estats Units per doctorar-se en filosofia. Ha estat professora a Nigèria i catedràtica de Filosofia Política i Estudis Internacionals al New College de la Universitat de Hofstra, Nova York. Autora de nombrosos articles acadèmics, però també activista en diversos fronts: des del feminisme, ha treballat pel salari en el treball domèstic, va impulsar un comitè d’estudiants i professorat contra els ajustaments estructurals de les economies i els sistemes educatius africans i va ser cofundadora de l’Associació de Filosofia Radical, contra la pena de mort als EUA.

I llegir-la

Una de les obres de Federici traduïdes al castellà és Calibán y la bruja. Mujeres, cuerpo y acumulación originaria (Traficantes de Sueños, 2015), un treball de referència per comprendre com el sotmetiment històric de les dones ha sostingut el capitalisme. Aida I de Prada ens en feia un resum en un article recent a Llibres de contrabanCalibanylabruja-212x300

En aquest llibre, la filòsofa Silvia Federici aporta una mirada feminista a l’anàlisi de l’acumulació primitiva. Parteix d’aquest concepte encunyat per Karl Marx i fa una explicació radical de l’explotació social i econòmica de les dones. L’autora ofereix una lectura del gran canvi històric que va suposar la transició del feudalisme al capitalisme. La filosofia política també canvia quan apareixen els cossos silenciats de les dones: Federici parla de la caça de bruixes com una de les tècniques de poder i de disciplina més brutals de l’era moderna. Aquest clàssic contemporani del pensament feminista, que ja ha arribat a la cinquena edició, és imprescindible per entendre les lluites per preservar la propietat comunal i les relacions comunals. I també per comprendre com el sotmetiment de les dones sosté el capitalisme.

A Revolurevolucion_en_punto_ceroción en punto cero. Trabajo doméstico, reproducción y luchas feministas, publicat per Traficantes de sueños el 2010, Federici agrupa tretze articles que ha realitzat entre el 1975 fins a l’actualitat. Agrupa alguns dels textos fonamentals de la campanya Salaris per al treball domèstic, així com anàlisis de l’impacte dels programes d’ajustos estructurals en els països del sud, dels que va presenciar a Nigèria. Alhora, l’autora inclou les seves propostes recents sobre els comuns, i altres crítiques a les posicions d’altres pensadores i institucions actuals. En aquest llibre, Federici tant l’empeny del seu activisme polític com la potència intel·lectual de la seva concepció al voltant del capitalisme, en general, i del treball reproductiu, en particular.

 

Calentant motors per Literal

L’acte amb Federici i Murias s’emmarca en la programació de la Fira Literal, que se celebra els propers 13, 14 i 15 de maig al recinte de la Fabra i Coats de Sant Andreu a Barcelona. La 2a edició d’aquest certamen d’editorials independents combina conferències, entrevistes i un espai físic de fira per a conèixer les autores, els llibres i els temes de debat més radicals del darrer any.