Grup de lectura: Memoria del vacío / Memòria del buit

#GRUPDELECTURA

  • 14 de febrer (19h) i 14 de març (19h)

L’Espai contrabandos, l’editorial Hoja de lata i Edicions del Periscopi impulsem dues sessions de grup de lectura sobre la novel·la Memoria del vacío, de Marcello Fois (Hoja de lata) (en castellà), Memòria del buit (Edicions del Periscopi) (en català).

1a sessió (presentació i guia de lectura): 14 de febrer a les 19h a càrrec d’Alba Gómez, periodista, i Mar Carrera, lllibretera;
2a sessió (comentari del llibre): 14 de març, a les 19h, a càrrec d’Alba Gómez, periodista.

Sessions gratuïtes, però es recomana adquirir el llibre a l’Espai contrabandos: disponibles tant l’edició en català com l’edició en castellà.

INSCRIPCIONS a [email protected]

Memoria del vacío (castellà), traduït de l’italià per Francisco Álvarez

De què va la novel·la «Este niño tiene el corazón en forma de cabeza de lobo, un corazón oscuro como el de los asesinos». Así habló la vieja Anníca, quien poseía la facultad de ver en el interior de las personas, el día en el que conoció al pequeño Samuele. Marcello Fois narra en esta preciosa fábula mediterránea la vida de Samuele Stocchino, el llamado Tigre de Ogliastra, el bandolero más temido de Cerdeña, cuyas hazañas y crueldades han mantenido vivas la tradición oral sarda a lo largo de generaciones. A modo de coro griego, con varias voces narrativas que se entremezclan, vamos conociendo la leyenda del joven campesino, héroe malherido en la primera guerra mundial, hijo devoto y amante correspondido, a quien los abusos de los caciques locales hicieron despertar al lobo que llevaba dentro. La noche del 20 de enero de 1920, la luna llena fue testigo mudo de la mayor matanza que la isla recuerda. Mussolini, deseoso de cortar en seco el fenómeno del bandolerismo en Cerdeña, ofreció la más alta de las recompensas por la cabeza de Stocchino.

Memòria del buit (català), traduït per Anna Casassas Figueras

Memòria del buit ens explica la llegenda del despietat Samuele Stocchino, el tigre d’Ogliastra, el bandit més buscat de Sardenya. Després de tornar de la Primera Guerra Mundial convertit en heroi, la venjança contra aquells que l’hi han pres tot el porta a transformar-se en un assassí fugitiu. Però en Samuele també estima: protegeix la seva família de l’amenaça dels cacics locals i està enamorat de la Mariangela.

La novel·la ens explica les gestes d’aquest bandit endinsant-nos en la realitat fugissera de les narracions orals. Amb una escriptura delicada, Fois ens proposa un viatge al cor de Sardenya regalant-nos descripcions extraordinàries de l’entorn i de la condició humana en aquesta preciosa faula mediterrània.

“Quan l’acabem de llegir arribem a la conclusió, irrefutable, que Fois ha construït la gran novel·la sarda. I tenim la certesa que Samuele Stocchino ja no és un personatge històric, sinó un mite.” Albert Sánchez Piñol, prologuista

Més informació del llibre