La izquierda aberzale acertó, de Raul Zelik

#recomanat @Ann_alfabet

Sempre m’agrada llegir els llibres d’en Raul Zelik, siguin d’assaig o novel·les. Sempre m’admira que aquest noi centreeuropeu s’expressi amb la claredat, coneixements i estima amb que ho fa vers els pobles d’ací: Euskal Herria i Països Catalans.

Aquesta vegada, La izquierda abertzale acertó és un petit llibre de 128 pàgines, publicat per Txalaparta, on trobem una síntesi molt acurada i precisa per ajudar-nos a entendre els esdeveniments que, a ritme d’infart, succeeixen a Euskal Herria i a Catalunya. Cert que el llibre esta centrat en Euskal Herria, però no és menys evident que alhora situa tot un seguit d’elements de reflexió que també ens ajuden a entendre el que passa al nostre país.

Tres coses vull ressaltar per animar-vos a llegir-lo, parlar-ne i debatre amb companyes i amigues el que pensem, dubtem i el que ens fa por o il·lusió.

La primera és el paper de l’hegemonia i la contra hegemonia en la societat capitalista neoliberal en l’Europa del Segle XXI. Els canvis de l’estructura de poder de les societats capitalistes actuals fan molt difícil, sinó impossible, estratègies de “presa del poder” polític com es va fer en revolucions del segle XX, que fins i tot es van considerar un model. Al llibre també es reflexiona sobre els límits de les propostes de reformisme institucional, que intenten la millora a través de les modificacions legals, que en el millor dels casos duren la legislatura en que s’aproven i son revocats per qualsevulla llei òmnibus quan la dreta recupera la majoria en el poder legislatiu. Zelik analitza, reflexiona i proposa la construcció de la contra hegemonia des de baix, des de la societat civil, des dels pobles i barriades. Desgrana les experiències de la vida comunitària a Euskal Herria i l’enorme i divers teixit de complicitats existents i en sí mateixes viscuts com a formes de vida, la solidaritat amb els presos polítics, les amistats, les formes d’oci i esport, relacions plenament alternatives a la mercantilització de les relacions en l’oci del neoliberalisme. I ens mostra com en la complexitat d’aquest viure i lluitar es va construint una contra hegemonia popular i de base, com un projecte col·lectiu basat en el canvi social.

La segona idea és també una reflexió sobre la combinació de les formes de lluita i resistència en la defensa de la vida i la comunitat. Partint de l’exemple de la lluita per la llibertat dels presos polítics, s’estén a les formes de solidaritat i col·laboració emprades en els llargs viatges cap a les presons espanyoles i les formes d’organització propositiva als barris i als petits pobles en forma de música, esport, defensa de la llengua, la gastronomia…i el poteo; i com es construeix poble conscient. Aquí volia fer també una comparació amb l’existència del teixit associatiu, formal i informal, comunitari a Catalunya, també compromesos amb la festa, l’esport, la defensa de l’escola catalana, la llengua, la cultura, la muntanya, la música coral i que van tenir un paper important en la mobilització de l’1 d’octubre, i els dies posteriors, al nostre país. A vegades tenim tresors immensos i no sabem apreciar-los prou.

I en tercer lloc, Raul Zelik fa una crida a apartar les boires i recuperar la il·lusió. Des d’una perspectiva europea i global ens remarca els punts forts de les nostres lluites i ens encoratja. La crítica i l’autocrítica són autonomia del pensament i en eixa mesura capacitat de fer-nos millors. Moltes gràcies Raul, t’agraeixo aquesta injecció d’il·lusió que a vegades, endinsats en el congost, oblidem que més endavant apareixerà la llum, i pel moment només veiem foscor.

Per últim, voldria destacar que és admirable com l’anàlisi realitzada toca de peus a terra, està plenament documentada en les referències a les lluites i a les situacions de les mobilitzacions i experiències viscudes, també amb el suport d’altres pensadors i pensadores, però emfatitzant aquesta relació dialèctica entre teoria i pràctica, on la pràctica es fon de veritat. La izquierda abertzale acertó és un llibre d’obligada lectura. És una petita joia d’anàlisi rigorosa i d’il·lusió.

 

 

Ann Alfabet

B. 31 de gener 2018

 

Recordeu que el llibre es presenta el proper 13 de febrer a l’Espai Contrabandos.