Lectures de contraban per aquest estiu

#recomanat

Ja tenim aquí el mes d’agost i hem triat tres lectures d’assaig, narrativa i poesia i us les presentem tot seguit, cadascuna per algun motiu, cadascuna amb alguna perspectiva que ens ha semblat interessant. 5 llibres d’autors i 4 llibres d’autores que per algun motiu ens han agradat. Gaudiu-ne.

Tres de narrativa

Estirpe, de Marcello Fois. Aquesta novel·la (Hoja de Lata, 2016) representa l’obertura de la saga de los Chironi, una humil família de ferrers que progressa amb l’auge de la burgesia a la Sardenya de finals del s. XIX. Una crònica sobre la gent senzilla brodada amb molt d’encert.

L’acusació. Relats prohibits de Corea del Nord, de Bandi (Periscopi, 2017) recull set històries que s’endinsen en l’impacte dels règims de Kim Il-sung i de Kim Jong-il sobre la ciutadania. Un retrat vívid d’aquest racó de món en un període determinat.

Nines, de Muriel Villanueva (Males Herbes, 2017) són dotze relats amb protagonistes nines, reals o simbòliques que observen i actuen amb les seves ulleres. L’autora fa molt fàcil endinsar-se en temes no gens fàcils: relacions, creixement personal i social, abusos, límits.

Tres de poesia

Diván de poetisas árabes contemporáneas, ed. a cura de Jafaar Al Aluni (Ed. Oriente y mediterráneo, 2017) és una antologia de poetes àrabs de les últimes dècades feta amb molta cura. Cada recull és la visió punyent, bonica i reflexiva de la situació de les dones en diversos països del món àrab, amb tota la seva diversitat.

Retorn, de Glòria Coll Domingo (Godall, 2017) és el poemari d’aquesta autora i música que, al pròleg, Gemma Gorga situa en el següent posicionament: “no vull tornar a escriure poesia clara”, diu d’ella. Un nou i profund poemari de Cadup amb poemes de Coll Domingo.

Hilda dago poesia? La poesía está muerta? (Pamiela, 2016) és una antologia bilingüe eusquera castellà de l’autor referent de les lletres basques Joseba Sarrionandia. L’obra recorre temes habituals en l’obra de Sarrionandia: la llibertat, el temps, la justícia, el sentit de la vida, el projecte de país, l’exili. Una ressenya que vam fer fa un temps us servirà per fer un tastet.

Tres d’assaig

El feminismo es para todo el mundo, de l’activista feminista negra Bell Hooks (Traficantes de sueños, 2017) fa una radiografia i una proposta per posar el centre un feminisme que no exclogui ningú: el feminisme és antiracista, anticlassista i antihomòfob o no és; i calen nous models de masculinitat feminista, de família, de criança, de bellesa i sexualitat feminista.

Mis traspiés favoritos Seguidos de un almacén de ideas, de Hans Magnus Enzens Berger (Clave intelectual, 2012) funciona com una espècie de llibre negre dels seus fracassos. Uns fracassos que poden ser fins i tot terapèutics, argumenta: “si bé no curen, poden mitigar malalties d’autor com els deliris de grandesa”. Un llibre d’un personatge interessant de conèixer.

Catálogo de decisiones y fragilidades, de Toni Álvaro (El Lokal, 2017),  és un recopilatori dels noms de persones anònimes lluitadores i les seves accions. Tot va començar a Facebook, on l’autor citava històries de vides reals i colpidores. I ha esdevingut un catàleg de vides reals, erosionades contra la realitat injusta i implacable: vides de persones que no han deixat de lluitar, malgrat tot. Si en voleu més detalls, aquí els trobareu.