LECTURES D’ESTIU

Contra la troika, des de Grècia

Els economistes Costas Lapavitsas i Heiner Flassbeck presenten Contra la Troika. Crisis y austeridad en la eurozona,el primer llibre que planteja des de l’esquerra un pla estratègic de sortida de l’euro per als països perifèrics.

“Grecia se encuentra abrumada por una deuda enorme y atada a una serie de acuerdos y mecanismos institucionales establecidos por la UE y la UEM que la obligan a dirigir su actividad económica hacia el servicio de la deuda”

La revolució ignorada. Feminisme, democràcia directa, i pluralisme radical a l’Orient Mitjà 

Una novetat coeditada entre Descontrol editorial i Kurdiscat. És una introducció al procés de transformació social que s’està duent a terme a Rojava (regió autònoma al Kurdistan nord-sirià), així com quins són els seus antecedents.

“Des d’un punt de vista geogràfic no trobareu el Kurdistan als mapes geopolítics. com a molt una província amb aquest nom a l’Iran que representa només una petita part del Kurdistan iranià; i una altra a l’Iraq, que tampoc integra, ni de lluny, tot el territori kurd en aquell estat. En canvi, el Kurdistan és la nació sense Estat més gran del món: (…)”

Discursos políticos, identidades y nuevos paradigmas de gobernanza en América Latina

Un llibre coral: governança i identitats polítiques a l’Amèrica llatina
La doctora en Filosofia Ángela Sierra González coordina i edita un recull de tretze articles sobre discursos polítics, identitats i nous paradigmes de governança a l’Amèrica llatina (Laertes).

“El subcontinente ha avanzado mucho en democracia, en inclusión social, en creación de ámbitos de diálogo continental. SIn embargo, aún quedan problemas sin resolver tales como la falta de cohesión económica y social en diversas áreas territoriales, la violencia, la inserguridad (…)”

Nablús en flames. A l’oest del Jordà

Una novel·la trepidant a Palestina

El periodista palestí Mussa Abdel-Muti Issa presenta una nova novel·la, Nablús en flames (Tigre de Paper), que succeeix a les places i racons de les ciutats de Nablús i Ramala, durant la segona intifada. És la segona part de L’oest del Jordà, que l’autor ja va inaugurar amb Kafer Enas.

“Omar, aprofitant el desordre, va aconseguir donar la volta a la Plaça i es va situar a la part oposada, des d’on observà a través del telescopi als altres dos soldats, que encara disparaven al cotxe de forma histèrica. Els separen uns trenta metres. Es va aproximar fins a reduir la distància a la meitat.
-No puc fallar l’única bala que encara em queda -es digué”

Pájaros de septiembre

Evocacions d’un poblet del Líban
Emily Nasrallah va estrenar-se com a escriptora amb Pájaros de septiembre  (Ediciones del Oriente y del Mediterráneo), una novel·la que recorda la seva infància i les tasques agrícoles que feia en un poblet del Líban.

“El invierno nos sorprendió temprano aquel año. Los sacos de aceitunas seguían en la estancia más grande de la casa. Mi madre no se alejaba del caldero y cocinaba sin descanso para abastecer con provisiones la despensa. Mi madre era una fábrica de delicias!”

Por un chato de vino. Historias de travestismo y masculinidad femenina

Relat sobre les sexualitats en el franquisme

Raquel (Lucas) Platero aboca el seu activisme i la seva investigació a teixir Por un chato de vino. Historias de travestismo y masculinidad femenina (Edicions Bellaterra) un relat sobre les experiències de Maria Elena, a qui el franquisme va aplicar mesures repressives per la seva sexualitat i la seva expressió de gènere.

“M.E. tú tampoco podías ser una mujer, por tu atracción hacia las mujeres. Y no eras un hombre, a pesar de que ‘sientes una irrestible inclinación por las mujeres’, tu comportamiento y ‘tendencia es la de los hombres’.”

Carro de combate

És la tesi de les periodistes Laura Villadiego i Nazaret Castro, autores de Carro de combate. Consumir es un acto político (Clave intelectual). D’on vénen els productes que consumim? Què contenen els aliments? Semblen preguntes senzilles però no ho són gens. Les respostes s’inclouen en un treball que és alhora eina de lluita.

“La industria alimentaria, como cualquier otra, persigue la maximización de la ganancia, y no la buena alimentación de sus clientes”

Terrorismo policial. Contra gritos de libertad

Terrorisme d’estat i les seves víctimes

Terrorismo policial. Contra gritos de libertad, de Xavier Makazaga (Hiru Editorial), pretén denunciar el terrorisme de l’Estat i contribuir a que les víctimes rebin la veritat, la justícia i la reparació que els correspon.

“La mayoría de agentes de máxima confianza de Galindo, con él mismo a la cabeza, fueron condenados el 12 de octubre de 1984 en el cuartel de Intxaurrondo”

Adiós al capitalismo.

Un futur de noves maneres de viure
Adiós al capitalismo. Autonomía, sociedad del buen vivir y multiplicidad de mundos, de l’historiador Jérôme Baschet (Ned Ediciones) explora vies alternatives per elaborar noves formes de vida lluny del capitalisme. Una entrevista de Crític a l’autor -publicada a Llibres de contraban– en revela les seves idees.

 

Una fuga subterrània peruana

Los topos (Yulca), del periodista i escriptor Guillermo Thorndike, és una novel·la realista que descriu la fuga de membres del Movimiento Revolucionario Túpac Amaru de la presó de Canto Grando al Perú.
“Encontraron a los topos despatarrados en la cámara subterránea. Solo cuatro trabajaban en ese momento, cargando bolsas de tierra”

La història d’Euskal Herria il·lustrada

Una obra excepcional que recrea, per primera vegada amb imatges, els episodis més importants de la història d’Euskal Herria i posa cara i en situació les persones protagonistes. De la Prehistoria a la Romanización. Historia Ilustrada de Euskal Herria (Txalaparta), de Joseba Asiron i Martin Altzueta fa un recorregut detallat i gràfic.

“Los bocetos a lápiz representan a una pareja, hombre y mujer, en el momento de desollar a un gran cérvido al que acaban de dar caza. Mediante el ambiente invernal se pretendió reproducir las duras condiciones de vida de la época, que harían necesaria la colaboración de todos los miembros del clan en los trabajos”.

Antologia basca contemporània

La segona part de Angología. Narrativa vasca actual (II) de Pamiela etxea  és una primera aproximació al panorama literari basc contemporani. En aquesta ocasió són 20 autors (que se sumen ja als 19 de la primera antologia) i tots són ben heterogenis: alguns reconeguts i premiats, d’altres tot just novells…han publicat en euskera i en castellà.

“Yo la miraba perplejo, pero no me atreví a echarla de allí y, aunque incapaz de abstraerme de su presencia, me resigné a continuar mi informe en aquellas condiciones. No dejaba de observar por el rabillo del ojo a la mujer que, sentada en la mecedora, tejía ajena a mi estupor.”

 

Margarita Rivière despulla vells secrets

Clave K (Icaria editorial) és una novel·la que ha hagut d’esperar més de quinze anys a sortir, en el qual la periodista Margarita Riviere narra com les males arts de la política aconsegueixen apoderar-se de l’aparell burocràtic. Una radiografia del poder en estat pur.

“A lo largo de la mañana la noticia creció como una bola de nieve. Al mediodía, las amas de casa la comentaban en los mercados con su habitual sagacidad: se oía de todo, desde ‘otro aprovechado, como todos’ hasta ‘pobre K, le tienen envidia'”.

 

Antoni Miró, per Vicent Andrés Estellés

El poeta valencià Vicent Andrés Estellés inclou en aquesta obra Antoni Miró (Denes), fins ara inèdita, el seu jo més sorneguer, irònic…Són textos de l’entorn del 1973, teixits després de la ruta pel país acompanyat d’Ovidi Montllor, Toti Soler i sovint albergats pel propi Antoni Miró.

“cauen els tels els matins els oblits.
resten senyals per damunt les estores.
aquells senyals són només les penyores.
altiu el gest pensava en els teus pits.”

Línies antropològiques

El llibre Líneas. Una breve historia (Gedisa) de Tim Ingold, imagina un món en el qual tots i tot es compon de línees entrallaçades o interconnectades. Posa les bases d’una nova disciplina, l’arqueologia antropològica de la línia.

“Cuando miramos el cielo nocturno nos imaginamos que las estrellas están invisiblemente conectadas mediante líneas fantasma formando constelaciones (…) Sólo así podemos contar historias sobre ellas. Las líneas de demarcación, como las que unen los puntos de un triángulo, poseen también una naturaleza fantasmal, como la poseen las líneas geodésicas de las cuadrículas de latitud y longitud o la línea del ecuador, trópicos y círculos polares

Fotos que no vénen del més enllà

Plus ultra. Una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya (Pol·len edicions) del fotoperiodista Jordi Borràs és una obra a cavall de la fotografia documental, el periodisme d’investigació i la recerca històrica. El focus de les fotografies s’atura sobre l’espanyolisme en la seva màxima expressió i els vasos comunicants d’aquest amb una extrema dreta que s’ha caracteritzat per marcar l’agenda del debat territorial a l’Estat espanyol. El llibre inclou pròlegs de Matthew Tree, Roger Prims i Carles Viñas.

“Dins de tot aquest panorama ultradretà a Catalunya, que com dèiem, brilla per la seva manca d’unitat, hi ha un sol punt capaç d’encabir sota el mateix crit tot l’extens repertori de sigles: la defensa aferrissada de la indissoluble unitat d’Espanya”

Expressions de la rebel·lia social

L’Antimanual del buen rebelde. Guía de la contrapolítica para subalternos anticapitalistas y antisistémicos  (El Viejo Topo), de Carlos Antonio Aguirre Rojas, pretén dialogar amb les persones lectores i reflexionar i avaluar les principals expressions atuals de rebel·lia social multiforme. Des del neozapatismo mexicà a les revoltes del 2011, entre d’altres mostres contestatàries.

“Hartazgo que se manifiesta muy claramente en el creciente sentimiento ya no solo antiestatal, sino ahora también antipolítico, que prospera y florece enormemente entre las jueventudes de todo el mundo, las que ahora asocian el término mismo de la política con los negocios turbios, con arreglos oscuros, con nepotismo, oportunismo, falta de ética y de principios, con pragmatismo sucio(…)”