Lectures i cròniques de la campanya Cultiu de llibres

#espaieditorial. Com definir la campanya Cultiu de llibres? Les editorials independents hem perdut el nord, ja no sabem com vendre i hem decidit regalar llibres. Podria ser una lectura. Anem a intentar-ne una segona. Cultiu de llibres? Les editorials independents, caracteritzades per l’activisme cultural, volem guanyar visibilitat en espais quotidians. Una segona lectura, més propera a la realitat.

 

094

Cultiu de llibres és una campanya d’activisme cultural que vam iniciar el passat 12 de novembre a les 12h a l’estació del metro de Fontana. Durant gairebé dues hores un grup d’editores regalàvem llibres “nous” als i les transeünts. Ho comprovareu a la galeria d’imatges. La iniciativa sorgeix d’un grup d’editorials independents de l’Estat espanyol, provinents de l’associació Contrabandos i també de diverses editorials de l’Espai Contrabandos. Les editorials impulsores han signat a més un manifest. Un dels transeünts que va rebre un dels llibres explica què farà a partir d’ara amb el llibre rebut.

 

 

“Som editorials independents que no tenim prou visibilitat i una acció d’aquest tipus permet donar-nos a conèixer”, va assegurar Jose Luis Ponce, d’Edicions Bellaterra. Acostumats a viure immersos en una lògica mercantilista, accions així volen trencar esquemes i redefinir les relacions entre les lectores, les editorials i les llibreries, va afegir Mar Carrera, de l’Espai Contrabandos, en la roda de premsa prèvia a l’acció.

 

La campanya als mitjans de comunicació

20151112_122625

Els mitjans que van assistir a la convocatòria van publicar-ne diverses cròniques. El periodista Xavier Puig i Sedano, d’El Diario.es, va fer-ne una crònica en català Editorials independents: quan fins i tot regalar llibres és complicat i en castellà. Al mitjà digital Núvol, va sortir la crònica Com cultivar llibres al metro i el blogger Marcel Albet també va editar un text sobre la campanya, amb el títol Estem regalant llibres!!!!.

A l’Estat, se n’ha fet ressò el diari Abc, Editoriales independientes regalan libros en el metro para fomentar la lectura, a partir de la peça que en va fer la periodista de l’Agència EFE.

Amb aquesta proposta, Cultiu de llibres pretén fomentar la lectura i afavorir el cultiu de llibres, ja que són aquests la font de les idees crítiques. Amb el lema “Cultiu de llibres, d’on broten les idees crítiques: Llegeix, comparteix, difon”, les editorials que han participat en l’acció han estat Clave Intelectual, Txalaparta, Tigre de Paper, Edicions Bellaterra, Ediciones del Oriente y Mediterráneo, Alternativas Económicas, OctaedroDescontrol Editorial i Pol·len Edicions, totes presents a l’Espai Contrabandos.

 

113

Una cita mensual

A partir d’ara, la cita es repetirà cada dia 12 de mes, en una estació de la xarxa metropolitana de metro, que es donarà a conèixer dues hores abans de l’acció a través de les xarxes socials (@Espaicontraband).