Petites històries de banquets

#Recomanats

Per Ann Alfabet  @Ann_Alfabet

A casa nostra tenim una dita que diu:“A la taula i al llit al primer crit”. Quan comences el llibre Petites històries de banquets, de Maria Gómez Mata i Fèlix Rabal Queixalós, et crida a seguir llegint. Aquest conjunt de narracions curtes sobre banquets et permet gaudir dels banquets des del llit o des del sofà. És una bona pensada remenar amb la cullera les reflexions de Plató i d’altres filòsofs, i estimula l’interès per la filosofia i el pensar sobre coses tan comunes com el menjar de cada dia i el menjar dels diumenges. També, com no podia ser d’una altra manera en la literatura europea, hi han referències als banquets que apareixen en els textos cristians, on es fa especial èmfasi en el vi, donzell protagonista dels banquets d’abans i d’ara.

Voldria fer una crítica als autors, que potser sigui també un encoratjament a seguir escrivint. He trobat a faltar els nostres banquets, els que fem de manera mes quotidiana, els de les festes i celebracions, a final d’any, per les berbenes, a començament d’estiu, o en moments concrets de collita com les calçotades.

I una felicitació, m’ha agradat molt una de les conclusions a les acaballes del llibre: “Els essers humans protagonitzen els banquets de Plató i Sòcrates i també les acampades del 15-M. I a la Mediterrània persisteixen les sobretaules llargues, les copes de vi i les xerrades interminables entre els amics.” Un llibre de lectura directa i somrient, val la pena.

 

Petites històries de banquets (2016, Godall edicions) de Fèlix Rabal Queixalós i Marta Gómez Mata

Banquets