Un rei…en motiu de la presència de Rebeca Quintans a la Fira Literal 2017

Per Jordi Panyella Carbonell @jordipanye

#recomanats Tinc un cunyat que va néixer a Alemanya, és Zimmerman, i fa uns 10 anys que viu a la Garrotxa. És ordenat, seriós, responsable. Coneix la importància d’un clau: unir dues peces. Un dia, quan Joan Carles I encara era rei d’e l’Estat espanyol, em va dir: “escolta, com és que a Espanya hi ha rei?”. Se li feia estrany…i jo li vaig respondre que en realitat no ho sabia del cert, però que a mode de resum podríem dir que teníem un rei que havia nascut a Roma, que de petit havia matat al seu germà, que va ser nomenat rei d’Espanya pel dictador Franco quan el seu pare encara era viu, i que per consolidar-se com a Cap d’Estat, havia demanat un crèdit al Xa de l’Iran de 10 milions de dòlars. Us podeu imaginar la cara del meu cunyat?

Després de la seva abdicació, qüestionat per les seves activitats privades i envoltat de casos de corrupció, sentim a parlar molt més dels escàndols de la corona espanyola, afortunadament. Però l’any 2001, per a moltes persones, llegir Un rei cop per cop. Biografia no autoritzada de Joan Carles de Borbó (Kalegorria, 2001) va ser com una bocanada d’aire fresc. No només per la denuncia a una institució que s’havia guanyat certa simpatia a cops de mentides, sinó perquè era un llibre que impugnava el règim espanyol en la seva totalitat.

El llibre el signava Patricia Sverlo, un pseudònim, és clar, d’una periodista que ara, 15 anys després, em sabut que era Rebeca Quintans, doncs n’acaba de publicar una edició actualitzada i ampliada: Juan Carlos I. La biografía sin silencios (Akal, 2016). Rebeca Quintans serà a la Fira Literal que es celebrarà aquest proper cap de setmana a Barcelona. La periodista Laia Altarriba l’entrevistarà a les 11h del dissabte, i després estarà signant llibres, de 12 a 13h i de 18 a 19h a la parada de l’Espai Contrabandos.

Serà un bon moment per poder conversar amb una de les primeres persones que es va atrevir a denunciar l’opacitat que envolta la família reial, ja sigui sobre el pressupost que gestiona, la fortuna privada de la gaudeix i que engrandeix, o de les activitats més que discutibles que es dediquen a fer.

Juan Carlos I. La biografía sin silencios (Akal, 2016) ens parla d’una de les figures claus en fer de l’anomenada transició espanyola una transacció de règims.