Símbols, mites i relats. Decontruint el Patriarcat

Aquest seminari, a càrrec de l’antropòloga Rosa-Elvira Presmanes García, tindrà lloc en quatre sessions teòriques (dimarts 5, 12, 19 i 26 de febrer) acompanyades de material audiovisual y recomendacions lectores. 

Aquí us facilitem un resum del contingut de les sessions:

5 de febrer

  • Introducció: Les estructures antropològiques de l’imaginari. Els mites i el seu lligam amb el constructe socio-cultural. La interpretació metafòrica i aproximació als arquetips universals.
  • Prehistòria. L’art rupestre i el xamanisme. De les Grans Mares del Paleolític a les Deesses de la fertilitat del Neolític. Els orígens del Patriarcat.
  • Símbols, mites i llegendes:La roda del temps i la volta estelada. Animals, vegetals i minerals. El sacrifici, la mort i la resurrecció. La serp i el drac.

12 de febrer

  • De la immanència a la transcendència.
  • Historia I: Pròxim Orient, bressol de la cultura; la vella Europa i el món egeu. Palestina i el poble hebreu. Monoteismes i consolidació del Patriarcat.
  • Símbols, mites i llegendes: Mites sumeris de la creació. Espais sagrats. Inanna, Gilgamesh, Tiamat i Marduk. Demèt-er i Persèfone, Dionís, Apol·lo, Hermes i les sibil·les. El mite de l’heroi solar. La Mare de Déu i el fill amant. Atzerah i les verges brunes. Atenea, la filla del patriarcat. Deesses:  Artemisa-Diana, Hècate, Afrodita-Venus,.

19 de febrer

  • Història II: La Il·lustració, la Declaració Universal dels Drets Humans i les dones. Les bruixes i el paganisme. Heterodòxies dels segles XIX i XX Contracultura. Eclecticismes del segle XXI.
  • Símbols, mites i llegendes:El retorn de la deessa. El mite de l’heroi (Sant Jordi, el drac i la donzella).

26 de febrer

  • Feminismes / corrents en evolució:Els feminismes davant del neoliberalisme, vers nous paradigmes societaris.  Les mares: maternitats i maternatges. La ‘femenització’ de la societat per a una nova ecoètica social.
  • Símbols, mites i llegendes:Stars War, L’èpica dels herois…

______________________________________________________
Es imprescindible inscriure’s  a  [email protected]
Per més informació, truqueu al 932691375.
______________________________________________________

Avís  El seminari consta de 4 sessions i que la inscripció suposa el compromís d’assistència a totes elles. Hi ha un total de 30 places que s’assignaran per ordre d’inscripció formalitzada i es precisa un mínim 5 participants per a poder dur a terme el taller. El curs está subvencionat per l’editorial TintaMotora, que cobreix el cost d’assistència de les participants.